Příjemné zážitky za poznáním, které vám utkvějí v paměti, ať se jedná o cestování po naší vlasti nebo jiných zemí, ty se většinou spojují s příjemným posezením u dobrého vína.
Máte rádi víno? Ne každý je znalec. Pokud ano, možná si vybíráte určitou odrůdu, z určitého kraje, které jste už ochutnali a rádi se k němu vracíte. Třeba patříte k těm, kteří nemají vyhraněnou odrůdu. Ale je důležité, aby bolo kvalitní. Ať víno červené, třeba s jemnou vůní po koření, nebo bílé víno či šedé nebo ledové. Růžové víno se poslední dobou pije spíše proto, že je to módní.
Cílený kvasný proces vinných kvasinek (fermentace) mění cukr vinné šťávy (vinný mošt) na etanol. Tento proces má při výrobě vína vliv na jakost vína a zároveň na jeho sladkost.
Sladkost vína pociťujeme především díky tomu, že obsahuje více fruktózy, pak sladkost a aróma mohou dodávat například i jiné látky. Třeba podle toho, jestli se víno skladuje v dubových sudech. Taková vína mohou vonět například po vanilce, karamelu nebo mohou chutnat po nějakém ovoci. A toto vše vám může chutnat sladce. Více nebo méně. Je to především záležitost vašich smyslů, protože vám určité aróma vína něco připomene a tím navodí konkrétní chuť.
Vína podle sladkosti se rozlišují na (několik příkladů):
v Suchá vína
– moravské víno Ryzlink vlašský, pozdní sběr, ročník 1915
v Polosuchá vína
– moravské víno Ryzlink rýnský, pozdní sběr, ročník 1916
v Polo-sladká vína
– vynikající víno s kořenitou vůní Tramín červený, ročník 2015
v Sladká vína
– z podoblasti Znojemska, se dá doporučit jedno z nejlepších sladkých vín. Ledové víno bílé Ryzlink vlašský, ročník 1915
–
Každé dobré víno chce mít svůj čas. Nejenom čas zrání, čas výroby, ale abyste si dobré víno vychutnali, tak si to vyžaduje dobrou náladu, chuť, pohodu a prostředí, ve kterém se budete cítit dobře.
Víno může být odrůdové s typickými vlastnostmi a chutěmi, nebo vyrobené tak, že těžko poznáte, z čeho a odkud pochází. Hlavně že je kvalitní a bude vám chutnat. I když mají vína podobný název, tak jejich výsledná chuť záleží na mnoha faktorech. Nejenom z jaké oblasti pochází, kdo je výrobce, ale též na ročníku sběru.